Régebbi hírek, információk Jákó


Február 14-e Bálint és Valentin napja a szeretet és a szerelem ünnepe


Február 14-e Bálint és Valentin napja a szeretet és a szerelem ünnepe

Február 14-e, Bálint és Valentin napja a szeretet és a szerelem ünnepe világszerte. A legnagyobb hagyománya az angolszász országokban van a Valentin-napnak.

Szerző: Önkormányzat - 2022-02-14 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Február 14-e Bálint és Valentin napja a szeretet és a szerelem ünnepe

Itt a Farsang áll a bál 2022


Itt a Farsang áll a bál 2022

Valójában mikor is van farsang és mi az a farsang farka?

Szerző: Önkormányzat - 2022-02-08 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Itt a Farsang áll a bál 2022

Dorottya nap február 6.


Dorottya nap február 6.

Időjósló nap a mai. "Ha Dorottya még szorítja, Julianna tágítja" -  tartja a népi megfigyelés, azaz a  hideg még hidegebbé válik,  s ez a meleg időre is igaz.

Érdekes, hogy ezt is megfigyelték: Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog.  Ha ekkor enyhe az idő, még jön a hideg.

Régi időkben ez a nap dologtiltó nap volt, az asszonyok nem varrhattak, nehogy megfájduljon az ujjuk.

De ki volt Dorottya?

A legendák szerint Dorottya a keresztényüldözések idején élt  előkelő családban. Miután kikosarazott egy római helytartót, a kor szadista szokásai szerint megkínozták, majd lefejezték. Lefejezése előtt a bírája gúnyosan azt kérte tőle, hogy égi jegyesétől, azaz Krisztustól küldjön neki azokból a rózsákból, almákból, amikről mesélt korábban. Volt is meglepetés, amikor a  kivégzést követően virágokkal és gyümölcsökkel teli kosárral egy égi gyermekküldönc tette a bírónál tiszteletét.

Csokonai Vitéz Mihály Dorottyától kölcsönözte vígeposza címadó hősnőjének nevét .

A vígeposz 1798 telén keletkezhetett, a költő Somogy megyei tartózkodása idején. Erről maga Csokonai tudósít a mű elején található Előbeszédben. A Somogy vármegyei „vidám házaknál” tett baráti látogatások alkalmával állandóan szóba került a „fársáng” rövidsége. A hölgytársaságokban látott „modellek” is sarkallhatták a Dorottya megírására.

Szerző: Önkormányzat - 2022-02-05 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Dorottya nap február 6.

Február 4. - Rákellenes világnap


Február 4. - Rákellenes világnap

Az International Union Against Cancer (UICC) 2000 februárjában Párizsban tartott első rákellenes világkongresszusán hirdették meg annak emlékére, hogy a kongresszus február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a rák ellen.

Szerző: Önkormányzat - 2022-02-04 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Február 4. - Rákellenes világnap

Február 3. - Balázs napja


Február 3. - Balázs  napja

Balázs  napján, február 3-án Balázsáldást, balázsolást tartanak a katolikus templomban a torokbetegségek ellen, ilyenkor tartják a balázsjárást, ami adománygyűjtő, iskolába toborzó szokás volt.

Szent Balázs püspököt mindenfajta torokbetegség gyógyítójának tartották. Legendája szerint megmentette egy özvegyasszony fiát, aki halszálkát nyelt. Az asszony hálából ételt és gyertyát vitt neki. Ennek emlékére szokás az ún. Balázs-áldás vagy balázsolás, amikor a katolikus pap két gyertyát tart a hívők álla alá e szavak kíséretében: “Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged Isten a torokbajtól és minden más bajtól“. Ezen a napon almát is szenteltek abban a hitben, hogy a torokfájás ellen alkalmas gyógyszer lesz.

Szerző: Önkormányzat - 2022-02-03 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Február 3. - Balázs napja

Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe


Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

Február másodika

A mai napon néphiedelem szerint , napsütéses idő van, és a barlangjából előbújó medve meglátja saját árnyékát, akkor hosszú tél várható. Ha azonban borult az idő, és árnyékot nem látni, a rossz idő már nem tart sokáig.

Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.

A néphiedelem így fogalmaz: "Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap".A szentelt gyertya az egyik legrégibb jelképe Krisztusnak. A népszokás szerint, keresztelésig az újszülött mellett világított a gyertya, hogy a „pogánykát” a gonosz, rossz szellemek ki ne cseréljék.

 

Szerző: Önkormányzat - 2022-02-01 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

Helló Február


Helló Február

Helló Február

Szerző: Önkormányzat - 2022-02-01 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Helló Február

Január 30. - A lepra elleni harc világnapja


Január 30. - A lepra elleni harc világnapja

Január 30. - A lepra elleni harc világnapja

A lepra a világ egyik legősibb ismert fertőző betegsége, amely sajnos a mai napig sújtja a szegénységben élőket.A lepra kórokozóját 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegséget korábban már legyőzöttnek hitték, azonban még ma is milliós nagyságrendben jelentkezik világszerte. 1982 óta gyógyszer-kombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas és költséges.

A lepra évszázadokon keresztül rettegett kór volt  , aki elkapta egy életre számkivetett lett . Nem véletlen , hogy a betegség neve máig a kiközösítés szinonímája . A betgséget már az ókórban ismerték , a Földközi - tenger medencéjében feltehetőleg a távoli országok kikötőit járó főniciai kereskedők terjesztették el.

Ezen a jeles napon a betegség elleni aktív harcra és a betegek támogatására hívjuk fel a figyelmet. A kezdeményezés Raoul Follereau francia újságíró nevéhez kötődik.

Szerző: Önkormányzat - 2022-01-30 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Január 30. - A lepra elleni harc világnapja

Január 27. - A Holokauszt nemzetközi emléknapja


Január 27. - A Holokauszt nemzetközi emléknapja

Január 27. - A Holokauszt nemzetközi emléknapja

Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Rajtunk áll , tanulunk-e a múltból , erőt merítünk-e a 20. század diktatúráit megszenvedők áldozatvállalásából és az embermentők példájából .

Szerző: Önkormányzat - 2022-01-27 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Január 27. - A Holokauszt nemzetközi emléknapja

Január 26. Nemzetközi VÁM nap


Január 26. Nemzetközi VÁM nap

Január 26. Nemzetközi VÁM nap

1983.január 26 - án alakult meg a Vám Együttműködési Tanács , melynek székhelye Brüsszel . A nap tiszteletére tartják azóta ünnepként a Nemzetközi vámnapot . Magyarországon 1992 óta ünnep .

Szerző: Önkormányzat - 2022-01-25 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Január 26. Nemzetközi VÁM nap

Pálforduló - január 25


Pálforduló - január 25

Január 25. - Pálforduló

Ki vagy mi fordul január 25-én, azaz a Pálforduló napján?

Az Újszövetség Az Apostolok cselekedeti című könyve szerint a későbbi Szent Pál Jézus születése után néhány évvel Saul néven látta meg a napvilágot. A Biblia szerint Pált a tizenharmadik apostolként tisztelik. A pálforduló elsősorban Saul, azaz Pál megtérésére, hitének megfordulására emlékeztet. Mivel Pál nézeti hirtelen gyökeresen megváltoztak, a pálfordulás kifejezést főként akkor használjuk, ha valaki váratlanul az addig vallott eszméinek az ellenkezőjét kezdi hirdetni. Ám ha valaki ezt az irányváltást egymás után többször is gyakorolja, akkor már inkább köpönyegforgatónak nevezhető.

Szerző: Önkormányzat - 2022-01-25 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Pálforduló - január 25

Vince napja - január 22.


Vince napja - január 22.

Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, kultusza a XI. században terjedt el térségünkben. A borhoz való kötődését nevének hangzásából eredeztetik: Vincent – vinum (jelentése: bor).A Vince-napi szokások közül az egyik legelterjedtebb az úgynevezett „Vince vessző”, amelynek állapotából megjósolható az őszi termés minősége. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A szőlővesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. Ha megcsordul Vince , megtelik a pince . Ha esik, nem lesz jó bor az évben.

Szerző: Önkormányzat - 2022-01-22 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Vince napja - január 22.

A Magyar Kultúra Napja - január 22.


A Magyar Kultúra Napja - január 22.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be - "a magyar nép zivataros századaiból" vett példákra épített költeményét - a Himnuszt.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.

Szerző: Önkormányzat - 2022-01-22 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ A Magyar Kultúra Napja - január 22.

A vallások világnapja - január 21.


A vallások világnapja - január 21.

A vallások világnapja nem más, mint az egyetemesség és a vallási sokszínűség békés és elfogadó ünneplése. Célja a vallásközi kommunikáció erősítése és a különböző istenfogalmak feltérképezése vallási közösségépítés céljából, illetve a "jobb" vagy "rosszabb" vallási összehasonlítások, vallási sztereotípiák felül 

Szerző: Önkormányzat - 2022-01-21 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ A vallások világnapja - január 21.

Piroska napja - január 18


Piroska napja - január 18

Ma Piroska napja van . Régen úgy tisztelték meg Piroska napját, hogy  nem dolgoztatták se  a lovat, se a marhát. Okulva a telek legzordabb időszakaiból, ezen a napon a földművesek  nem fogták be a lovakat és a marhákat.

·         A házasodni vágyó lányok ezen a napon piros kendőt kötöttek a nyakukba, jelezve, hogy még ebben az évben férjhez mennek.

·         Egy hiedelem szerint: “aki élete első szerelmes csókját ezen a napon kapja, szerelme soha el nem hagyja.”

·         A naphoz fűződő időjárási regula szerint, “ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy!”

Így került be Piroska napja Medárdhoz hasonlóan a negyvenes időjósló napok közé, melyből a néphagyomány szerint ma megtudhatjuk: közeleg-e a tél vége, vagy negyven napig még fagyos idő várható.

Szerző: Önkormányzat - 2022-01-18 - Megosztás:

Kulcsszavak:

→ Piroska napja - január 18

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt 2022


Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt 2022

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt kíván

Jákó Község képviselőtestülete nevében

Horváth Anita polgármester

Szerző: Önkormányzat - 2021-12-23 - Megosztás:

Kulcsszavak: felhívás

→ Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt 2022